A traditional inside an exclusive apartment in Bogotà

Situated in a strategically location, this enchanting apartment with its traditional , is embraced by the majestic Eastern Hills, a mountain range that functions as the vital lungs of Bogotá, Colombia.

Enhancing its appeal, the residence enjoys close proximity to Carrera 7, also recognized as Avenida Alberto Lleras Camargo, a key road named in honor of a former president and admired citizen. This significant roadway gracefully traverses the city from south to north, solidifying its position as one of the capital's vital channel.

Proyecto 5-93, designed by A. Cohen architecture, with its breathtaking 360° panoramic view captures the essence of both the cityscape and the Eastern Hills.

Photography: Proyecto 5-93, Promotora A. Cohen

This sought-after plot has allowed the development to include 2,000 m² of common areas, designed for the residents' pleasure. These common spaces encompass meeting rooms, event venues, boardrooms, and a theater.

Additionally, the project boasts an expansive wellness area, featuring a 25-meter-long swimming pool, Turkish bath, sauna, massage area, and a fully-equipped gym. In essence, it offers a residential experience akin to the comfort and amenities found in upscale hotels and resorts.

The owners of this exclusive apartment, designed by Aitkenstudio, have masterfully blended the traditional , the sophisticated dining area, and the spacious living room into a seamless and harmonious unity.

This transformation unfolds gradually along the connecting terrace, where the kitchen generously extends into the social area, establishing a natural gathering point for friends and family.

Inside this unique background, Forma Mentis features a double island, each with a distinct purpose. One island, facing the dining area, encompasses low storage cabinets, a wine cellar, and a spacious top in grey Lapitec finish with an auxiliary sink, a perfect setup for washing food and glassware.

The second island, oriented towards the social area, houses a gas stove with a generous workspace. The focal point of the kitchen is the Aerius wall-hung System, adding sophistication with its Warm Black Gloss door. Adjacent cabinets containing ovens contribute to making this area visually captivating.

Facing the terrace, refrigeration systems, including a refrigerator, freezer, and wine cellar—all concealed behind paneled doors—along with pantry cabinets, seamlessly create a unified design throughout the kitchen. The cabinets are complemented by an upper drawer in natural Walnut Wood details, creating a captivating contrast through material combination.

Covering an impressive area of 33m2, the kitchen's distribution is meticulously designed to seamlessly connect with the social area, featuring well-defined work points for washing, cooking, and preparation. The selected finishes, including natural wood on the islands, and high-pressure laminate on the door and drawer fronts, contribute to an efficient and sophisticated space.

This amazing was entirely managed by our local partner The Architektur.

Lighting is employed as a design element, creating various visual effects through perimeter lighting, fixtures, and lamps, accentuating the apartment's overall aesthetic appeal.

 

The owners of this apartment are a family in which the relationship with the kitchen is fundamental in the structure of their social life. For this reason, the entire space dedicated to it integrates to become a single unit, gradually blending with the external terrace.

Architect Andres Aitken (Aitkenstudio)

Photography: Daniel Segura